Demoday for Fauna Ekperimentet - tydelig interesse for grønne investeringer

Ni bedrifter og over 50 investorer var samlet torsdag på demoday for 2022-kullet til Fauna Eksperimentet. Interessen for grønne investeringer har aldri vært større.

Torsdag 26. januar presenterte ni selskap seg for en fullsatt Scene 1 på Tou. Selskapene har i løpet av høsten vært med i Fauna Eksperimentet, et program som gir deltakerne en unik mulighet gjennom et skreddersydd program som sikrer hvert selskap den støtte og de ressurser de trenger for å kunne lykkes. To av selskapene hadde allerede før Demoday hentet kapitalen de trengte i denne runden, men for resten ble kvelden en suksess.

Thomas Kraft, daglig leder i VGAN

INNPASS HOS VERDENS STØRSTE

Et av selskapene i 2022-kullet er VGAN, som produserer vegansk sjokolade for massemarkedet, landet i fjor en langsiktig avtale med verdens største butikkjede, Walmart. I første omgang med tre produkter, men med intensjon om flere produkter i hyllene, innenfor flere kategorier. Foreløpig har produksjonen foregått i Europa, men innen kort tid er produksjon i USA på plass. Hovedfokus for VGAN er for øyeblikket USA.

-Deltakelsen i prosjektet har gjort oss vesentlig bedre rustet for denne investeringsrunden, og dette har gitt resultater – det ser nå ut som at vi fulltegner emisjonen som planlagt i løpet av veldig kort tid, sier Thomas Kraft, daglig leder i VGAN.

-Gjennom halvåret i Fauna Eksperimentet har VGAN blitt introdusert for et imponerende nettverk av interessante investorer og relevante ressurspersoner tilknyttet Innovation Dock, Super Duper Ventures, Connect og partnerne de har i regionen. Programmet har gitt oss stor hjelp i å spisse vårt budskap, og tydeliggjøre det vi holder på med – både takket være erfarne mentorer, kompetente veiledere og entusiastiske med-deltakere.

ØKNING I GRØNNE INVESTERINGER

NHOs bedrifter oppgir i en ny rapport at de bruker 20 prosent av investeringskapitalen på grønne investeringer i inneværende år. Det investeres først og fremst i ENØK, men vi ser også at CO2-utslippsreduserende tiltak og produksjon av fornybar energi prioriteres.

Også lokalt ser vi en klar tendens, noe deltagelsen på demoday ga tydelig preg av. Det var ikke en eneste ledig stol når selskapene presenterte på torsdag. Både store aktører som Nysnø, Equinor og Valinor var tilstede i tillegg til titalls lokale investorer og family offices.

Klima -og miljøvernminister Espen Barth Eide fikk omvisning hos Saferock av David Brennhaugen (midten) og Stian Alessandro Ekkernes Rossi. (Foto: Validé/Hilde Garlid)

“JO VERRE, JO BEDRE”

Saferock er et selskap som skal bidra til en klimavennlig sementproduksjon og redusere CO2 betraktelig ved bygging i betong. Selskapet har utspring fra PhD-studier ved Universtietet i Stavanger, og har vært deltager i fjorårets kull.

-Som gründer har man hovedfokuset på seg selv og egen idé, men det å løfte blikket, få input og tilbakemeldinger fra andre er uvurderlig. Man har hundre ting på to-do-lista og da er det viktig å prioritere, men uten å løfte blikket og frihet til å puste litt får man sjeldent anledning til nettopp dette. Ærlig tilbakemelding er kritisk, jo verre - jo bedre, sier Stian Rossa, CCO i Saferock.

Selv om demoday setter en avslutning for programmet, ser Stian fremover når det gjelder Fauna Eksperimentet; -Dette er starten på noe mer enn avslutning på noe annet. Man blir jo glad i alle de andre deltagerne, det er ingen konkurranse, og alle vil hverandre vel og jeg ser frem til videre relasjon og erfaringsutveksling i Fauna Eksperimentets alumninettverk.

Initiativtager bak programmet er familien Gjedebo. Her viser Tore Gjedebo frem selskapene som har vært med i eksperimentet siden oppstarten i 2020.

HVA ER FAUNA EKSPERIMENTET?

Fauna Eksperimentet er et skreddersydd program som gir deltagerne et vesentlig konkurransefortrinn gjennom tilgang til kompetanse, mentorer, investorer, alumninettverk og rentefri sirkulær finansiering. En mulighet som dette vil bidra til å sikre skalering, redusere risiko og gjøre selskapene til attraktive investeringsobjekt.

I fjor deltok ni selskap i programmet som alle jobber for å skape en mer bærekraftig fremtid og gjør betydelige fremskritt innen områdene miljøvennlighet, sosialt ansvar og økonomisk levedyktighet.

Fauna Eksperimentet er en mulighet for gründere til å ha en positiv innvirkning på verden, samtidig som virksomheten har mulighet for å vokse. Med støtte fra programmet gjør disse selskapene ikke bare en forskjell, men setter også et eksempel for andre å følge. Fauna Eksperimentet er ikke bare en mulighet for gründere, men også en mulighet for investorer til å bidra til det grønne skiftet.

FAUNA EKSPERIMENTET ÅPENT FOR NYE SELSKAP

Fauna Eksperiementet sitt fjerde kull starter til sommeren, og søknadsfristen er 30. april.

Les mer på www.faunaeksperimentet.no

Previous
Previous

Sevensix velger crowdfunding

Next
Next

Compera stakk av med Gründerlab-pris